09 iulie 2010

Despre lucruri care abia acum se vad

In Romania zilelor noastre spaga a devenit un mod de viata. Este un fenomen pe care il stie toata lumea, dar pe care nimeni nu il poate dovedi. Ma detasez de ce celelalte institutii si ma opresc asupra invatamantului, mai precis la BAC. Stim subiectele de inainte, facem pregatire, suntem capabili sa invatam dar totusi platim. Ne confruntam in fiecare an cu aceeasi problema, dar fara solutie. In timp ce unii invata sa promoveze pe merit, altii au gasit aceasta metoda, mult mai usoara, la fel de sigura si lipsita de stres, reusind sa treaca fara prea multe cunostinye. Nu este o noutate, este o problema pe care nu o vom putea stopa niciodata. Suntem constienti de enormele sume care circula in mare taina in aceasta perioada prin toate liceele din tara, dar mergem inchis. Sa trecem de asta si apoi avem liber la exprimare. De ce ? Pentru ca ne temem de razbunarea profesorilor in cazul in care i-am desconspira. Tind sa cred ca singura si cea mai respectat lege din tara asta, e legea tacerii. Am ascultat zeci de relatari neoficiale din partea elevilor, parintilor si chiar a profesorilor, despre traficul de note de la bacalaureat sau mai bine zis de cumpararea lui. As fi nedreapta sa generalizez, pentru ca inca exista profesori  si parinti verticali din al caror mod de viata lipseste spaga. Prima data am crezut ca devin pe zi ce trece exceptii, dar de fapt  imi dau seama ca invatamantul e pe aproape sa devina o chestiune de exceptie. Bacalaureatul e ultima treapta spre holul facultatilor. Nu putem lasa in urma obiceiurile si le luam cu noi si acolo. Stau si ma gandesc oare si cei care urmeaza  Medicina dau spaga. Cand vor ajunge sa profeseze vor sti ce sa ne faca?
           Sub efectul nociv al spagii, fara sa ne dam seama, ne autodistrugem. Pana la urma "hotul care nu e prins, e negustor cinstit”..si aici ulciorul chiar merge de mai multe ori la apa.!!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Mda!Eu nu am dat spaga niciodata ,nici in scoala si nici la munca.Si rezultatul...uite muncind mai rau ca un sclav ca sa-mi intretin familia,in schimb unii dintre colegii mei cu o spaga pe la bac cu alta pe la vama sau prin alte locuri au ajuns sus si te privesc cu niste aere de superioritate de mama...mama.Sau alta colega care in clasa a12-a fiind nu stia cat fac -1-1 bine acum lucreaza la o banca si e doamna respectabila.Scuze,ma pun pe barfe si nu-mi place.Concluzia:fara spaga doar o minune te face sa reusesti in viata.

Anonim spunea...

aiurea....nu totul se rezuma la spaga. Tu esti vinovat ca dai spaga, nu ala care ti-o cere!Babilonii....

Anonim spunea...

In contextul actual, ma simt cumva o ciudatenie pentru faptul ca niciodata n-am dat macar doi lei spaga nimanui, nicaieri. Zau! Nici nu mi s-a cerut, nici n-am dat, asa, ca sa respect "traditia". Bac-ul l-am dat in 1997 si a fost un examen greu doar la chimie. Insa ne-a pazit doamna Marin si doamna Harnagea, si n-am fost lasati sa intoarcem macar capul. Aici :D as fi dat spaga ca sa am asigurat un 8, 9 acolo, dar nu exista asa ceva. Eu sunt sigura ca te internau la Socola, daca ai fi intrebat atunci "alo, unde cotizam ca sa luam o nota buna la bac?". Stiai, bine, nu stia, salut! Asa ca am invatat forumulele acelea dubioase, care nu mi-au folosit niciodata la nimic, de mi s-a acrit sufletul de...acid sulfuric.
______________
PS - deci vestile de azi (ca sunt foarte multe ) despre cum se cumpara notele ar trebui sa faca sistemul sa se simta prost. Nasol. Rau de tot. Jenant, daca vreti. Ca oricum....traim vremuri jenante, daca ne mintim noi pe noi ca suntem foarte detsepti, cu note mari, ciordite cumva... contra cost!
(A.D)

Tamy spunea...

Mah eu nu am dat spaga niciodata! Fie BAC, fie facultate..sesiune, examene etc. NU AM DAT! S-a putut!