22 iunie 2013

Violenta bate la ochi!

Bataia e rupta din rai, spune o vorba din batrani. Bataia aplicata de parinti, care intr-o forma sau alta, ne determina sa nu mai facem rautati ori sa fim respectuosi. Exista o mentalitate cum ca bataile corporale fac parte din educatia oferita de parinti copiiilor. Copilul trebuie pocnit cateodata sa stie de frica, sa nu mai ceara, sa nu mai planga, sa nu mai strice etc. Fiecare dintre noi am primit cate o astfel de corectie cand eram mici.  Dar ce facem daca asta se intampla si atunci cand suntem mari si nu mai vorbim de instrumentul pedagogic aplicat de parintii nostri? Cand vorbim despre bataia partenerului de viata?
Imi aduc aminte de perioada in care femeia statea acasa si se ocupa strict de treburile casnice, in timp ce barbatul mergea la serviciu si avea puteri supranaturale asupra femeii, pe principiul ca el este barbatul in casa si are drepturi. Am crezut ca lucrurile si societatea evolueaza si regula asta face parte din istorie.
          Insa,traim intr-o societate in care femeia se emancipeaza si are aceleasi drepturi ca si barbatul, sau de fapt, asa ar trebui. Insa realitatea este alta. Inca exista femei manipulate de barbati, femei care accepta insultele si bataia. Exista femei care se supun barbatului pe pricipiul ca daca nu ascult si nu ma supun iau bataie, ma da afara din casa, imi ia copiii, mi-e rusine, ma rade lumea, nu am bani cu ce sa ma intretin, raman singura s.a.m.d
         Traim intr-o societate a anului 2013, in care femeile inca sunt jignite si batute. Este suficient ca la televizor sa se mediatizeze un astfel de caz ca, mai apoi, femei,  indiferent de varsta sau statut,  sa iasa si sa povesteasca, cum , cand si de la cine au luat si ele bataie.
          Femeile, in vremurile noastre, ar trebui sa aiba puterea sa se impuna in fata barbatului, sa refuze jignirile si bataia. Femeile ar trebui sa isi exprime punctul de vedere in fata barbatului fara teama si fara sa se ascunda. Solutia pasnica a acestor probleme este dialogul si inteligenta, si asta nu este o noutate pentru niciunul din noi, pentru ca la nivel de teorie toti stim, cu practica stam mai rau!


Niciun comentariu: